Kutatási tevékenység

Az anyagtudomány terén 1996–2004 között lézersugaras felületkezelés kutatásokat végzett a Miskolci Egyetem[1] és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.[2] közreműködésével, Roósz András[3] akadémikus irányításával, melyek eredményeinek egy része 2003-ban védett disszertációjában találhatók, illetve az azt követő években a kutatást folytatva folyamatosan közölte az eredményeket. A betétben edzhető acél lézersugaras felületötvözését különböző kerámiaszemcsékkel végezte, elemezve a technológiai paraméterek hatását a kialakult felületi rétegre. A kísérletek és szimulációs modellezések összhangjában meghatározta milyen körülmények, paraméterek szükségesek a felületi réteg hatékony kialakításához, kopásállósághoz.

Szintén az anyagtudomány terén az Óbudai Egyetemen[4] Réti Tamás[5] professzor irányításával a celluláris szerkezetű anyagok geometriai felépítésének vizsgálatával, számszerű kritériumok alapján való minősítésével foglalkozott 2005–2011 között, eredményeik hatékonyságát több idézett publikáció fémjelzi.

A nemzeti kiválóság program keretében az elmúlt években (2013–2015) a különböző bioanyagok lézersugaras megmunkálásával foglalkozott a BME Anyagtudomány és Technológiai Tanszékén[6], Dobránszky János[7] tudományos főmunkatárssal (MTA–BME Kompozittechnológiai Kutatócsoport[8]) közreműködve. Új tudományos eredmények születtek a fémek folyadékfilm alatti lézersugaras jelölése, valamint a polimer biokompozitok lézersugaras jelölése terén.

Az eredményes kutatási együttműködéseket a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kara Emlékérmének (2010), az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész Kar Tiszteletbeli Polgár címének (2013) adományozása tükrözi.

——————————————————————————————————————————————————–

[1] Miskolci Egyetem: http://www.uni-miskolc.hu/

[2] Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.: http://www.bayzoltan.hu/, hajdan Anyagtudományi és Technológiai intézet (BAY–ATI), jelenleg a Mérnöki divíziója (BAY–ENG: http://www.bayzoltan.hu/bay-eng)

[3] Roósz András, Széchenyi-díjas magyar kohómérnök, egyetemi tanár, a magyar űranyagtudományi program irányítója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ro%C3%B3sz_Andr%C3%A1s

[4] Óbudai Egyetem: http://uni-obuda.hu/, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar: http://uni-obuda.hu/banki, Anyag- és Gyártástudományi Intézet: http://uni-obuda.hu/banki/anyag-es-gyartastudomanyi-intezet

[5] Réti Tamás egyetemi tanár, Óbudai Egyetem: http://bdi.uni-obuda.hu/reti_tamas

[6] Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Anyagtudomány és Technológiai Tanszék: http://www.att.bme.hu/

[7] Dobránszky János tudományos főmunkatárs: http://www.pt.bme.hu/kutato/index.php?l=m

[8] MTA-BME Kompozittechnológiai Kutatócsoport: http://www.pt.bme.hu/kutato/